Уважаеми жители на улица „Казбек“ и на квартал „Манастирски ливади-запад“,

Приемете моите сърдечни предварителни поздрави и се надявам да се срещнем лично в следващите дни. Казвам се Катержина Шеда. Аз съм чешки визуален художник и работя в областта на отношенията между хората и общностите. В своята работа се концентрирам върху места, в които публичното пространство не е достатъчно ефективно и съществуват видими проблеми, които се стремя да променя съвместно с местните жители и градската управа. През годините съм работила с хората в най-различни места – например в Силиконовата долина в Америка, в Чернобил в Украйна, в Обервил в Париж и постепенно разбрах, че няма значение какъв е проблемът в конкретното място, а най-вече дали местните жители имат желание и смелост да предприемат нещо за решаването му. Понякога е достатъчно нещата да бъдат видени и назовани правилно, за да настъпи голяма промяна.

Вашият квартал е разположен в красива местност недалеч от планината Витоша, която се издига като внушителен фон на целия град. Но аз бях изненадана да видя колко малко ваши прозорци разкриват гледка към планинския хребет. Вместо това, през прозорците вие гледате към улици без тротоари, пълни с паркирани или преминаващи автомобили. Няма да се срещнете с много ваши съседи на улицата, защото са наистина малко местата, където човек може да поспре или да седне. Ограничени са възможностите за създаване на запознанства, дори и в непосредствена близост до блоковете. Публичното пространство е почти изчезнало и ако не отидете на детската площадка, възможността да откриете място за провеждане на съвместни дейности е наистина минимална.

Бих искала да чуя вашето мнение и предложения и да ви помогна да промените нещата. Вярвам, че всеки от нас желае да се чувства добре около дома си, да опознава съседите си и да създава нови приятелства, но понякога е трудно да намерим време и възможност да го направим в действителност. В повечето случаи обаче е достатъчна малка начална стъпка – идея, личен мотив, двама или трима души, с които да споделим, да създаваме и градим заедно. Бих желала да ви помогна в това начинание, за да променим нещата заедно.

Ето защо в сътрудничество с куратора Владия Михайлова (Софийска градска художествена галерия), която ме покани в София, подготвих проекта „МЯСТО ДО ПРОЗОРЕЦА“, с изпълнението на който ще се постараем да преобразуваме публичното пространство във вашия квартал и да открием начини да работим по него и в бъдеще, за да го подобряваме заедно. Но без вашата помощ това би било невъзможно, защото именно вие сте сърцето на това място!

Бих искала да ви поканя на първото събитие, което ще се състои на 31. 10 и 01. 11. от 10:00 ч. на вашата улица и е замислено като състезание за неограничен брой участници. Тримата победители ще получат възможността да прекарат един уикенд семейно в хижа „Червената шапчица“ във Витоша. Но идеите на всички участници са добре дошли и ще бъдат включени в изложба и книга, които ще бъдат представени в галерия „Васка Емануилова“ (филиал на Софийска градска художествена галерия) от 9 декември тази година до края на януари 2021 г. Ще поканим кмета на София като специален гост на изложбата и ще й представим всички ваши идеи.
Моля, прочетете внимателно правилата за състезанието, които са приложени към това писмо, и елате възможно най-много участници! Само заедно можем да променим нещата!

Очаквам с нетърпение срещата с всички вас!
Катержина Шеда